АКУМУЛАТОРНИ КАРАОКЕ ТОНКОЛОНИ – НОВИТЕ МУЗИКАЛНИ УРЕДБИ

 
От няколко години на нашия пазар упорито си пробива път нов продукт - акумулаторни караоке тонколони, които със своите качества и ниска цена стават все по-масови и започват да изместват традиционните музикални уредби. Те принципно се отличават от досегашните продукти, тъй като съчетават почти всички качества на цялостната уредба като например имат източник на звук смесител, усилвател и говорител. И това всичко е комбинирано с дистанционни микрофони. Всичко изброено е събрано в една тонколона. Като прибавим и факта, че може да работи на акумулатор, лесно преносимa e, ясно защо има такава голяма популярност. Ако трябва да се направи евтино купон на плажа, това е единствения вариант. В същото време пускате музика от флашка, радио, лаптоп или свързвате смартфона чрез BLUETOOTH с тонколоната! Допълнително можете да пеете, да говорите през дистанционните микрофони на фона на музиката или да ползвате автоматично затихване. Възможностите са големи и никоя друга домашна система не може да ги предложи.
 Особености, предимства и недостатъци:
Акумулаторните тонколони имат свои характерни черти, които е изключително важно да се знаят, за да може да се избегне разочарованието на някои потребители, както и да може да се използват пълноценно техните възможности съобразно условията. Сега на пазара има всякакви модели на цени от 50 до 850 лв и изредени всевъзможни параметри, както и написани мощности от порядъка на 50, 100, 200, 500, 1000вата. Kато допълнение често самите продавачи не знаят какво точно продават и не могат да дадат актуална и вярна информация, да не говорим за гаранционен сервиз и подръжка. И като се случи проблем, потребителят неминуемо се разочарова и оттам идва и лошото име на караоке колоните.
Затова тук са изброени кратки основни характеристики, които да могат да ориентират бъдещия купувач.
Това е особено важно за хората, които ги използват за работа, като аниматори например (за тях има отделна статия)
Преди всичко трябва да сме наясно как точно работи такава тонколона и какви са нейните възможности. По отношение на усилвателя (мощността) те се делят на 2 вида:
   1. С цифров усилвател (тип плюнка) –работи обикновено на 12 волта, импулсен е, почти не загрява и е почти без пари. Това му е огромния плюс (както и малките изкривявания). Мощността му е не повече от 20-35 вата и е труден за ремонт. Ако се случи дефект, трудно се оправя и колоната е дотам.
     2. Инверторни  -  Пак работи на 12 волта, но те минават първо през повишаващ импулсен инвертор, който прави две напрежения по около 30 волта и едва тогава вече захранва стандартен усилвател. Тогава мощността реално е около 100 вата на 4ома и е лесно за поддръжка. Такава тонколона, освен че има много по-голяма мощност, тя вече звучи различно и има лесен , евтин и качествен ремонт (поне при нас).
 
Разликата между двата типа е огромна, както в звука, така и откъм възможности, а разликата в пари между двата типа е около 50-100 лв, не повече! Не винаги е лесно да се разпознаят двата типа. Често продавачите умишлено лъжат или просто не знаят какво има вътре.
Как да ги разпознаем? Ами трудно. Обикновенно се разбира по захранването. Слабите (цифрови) усилватели имат малко или външно захранване (адаптор) 12-14V/2~3А, за разлика от инверторния, който притежава 6-10 амперов тороидален траф в себе си. Това е мощно захранване и даже и да е разредена батерията, колоната пак ще свири стабилно, без да се мъчи особено захранването и това е много важно за хора, които работят с такава апаратура като аниматори и други. Друг признак е батерията. За слабата тонколона, батерията е малка или литиево-йонна или максимум 12V/2.3A. Инверторните караоке тонколони използват масово акумулатор 12V/7A минимум или по-голям. Изобщо тази мощност трябва да дойде отнякъде и това не може да стане с малките акумулатори или малки захранвания.
Както е посочено по-горе типът колона (инверторен или цифров) до голяма степен определя цената, а следващият фактор е по отношение на възможности и начин на изпълнение. При по-евтините караоке тонколони всичко е на една платка. И смесителя (който е просто един потенциометър) и усилвателя и захранването. При по-качествените модели, всичко това е разделено на отделни блокове:
източник на звук- флашка, радио, блутут, лаптоп, телефон
звуков смесител или миксер (от микрофон,китара,лаптопи др.) - също като отделен блок на отделен модул.
Усилвател инвертор и захранване – също отделен модул
Микрофонен модул - приемника за дистанционните микрофони. Така направена тонколоната, освен че има далеч повече функционални възможности, дава възможност и за почти светкавичен ремонт (смяна на отделен модул само).
По отношение на големината на основия говорител (басовия) се делят на:
    до 8 инча - почти не се използват, защото по цена доближават по-големите, основното им предимство е, че са малки и леки.
   10 инча - Пак е малка тонколона, но все пак основния говорител е 25 см и звучи много по-добре от касетофони и други. Обикновено се комбинира с един дистанционен микрофон и е много удобен за презентации и говор по микрофона примерно. Изключително удобна за носене. Почти всички модели от този тип са с цифров усилвател, защото не наблягат на мощността, а на мобилността. Нямат бас, но за говор и лека музика са идеални.
12 инча -  Подходящи за говор и музика, по-леки и малки са от 15 инчовите, нямат толкова плътен бас, срещат се и инверторни и цифрови, най-често комбинирани с 2 микрофона. Почти няма разлика в цена с 15-инчовите. Ползва акумулатор 12/4 или 7А
( инверторния)
15 инча – Това са основните най-харесвани и популярни модели. Големият говорител може да извади по-плътен бас и е подходящ за всичко. Колкото и да е „китайски” модела звукът, който се възпроизвежда от голям говорител, звучи много по-различно от всякакви касетофони и уредби. Обикновено този клас е натоварен с най-много екстри и възможности. Единственият му недостатък спрямо другите е, че е по-голям, но няма как, качеството иска жертви. При по-евтините тонколони, високочестотният говорител (драйвер) е пиезо, а по-качествените използват стандартния 1 инч магнитен драйвер със сменяема шпула. Акумулаторът е в отделен отсек и по правило е минимум 12V/7A. Често (нашия модел) има опция за смяна с по мощни или допълнителен втори акумулатор. Схемата на заряд е по-читаво направена и има поставени защити навсякъде. Издържа 4-6 часа работа на акумулатора, ако е напълно зареден, нормално използване. За купон в гората това е Вашият модел.
Недостатъци на акумулаторните тонколони
Все още нямат голямата и тежка мощност на професионалните уредби и ВИНАГИ РАБОТЯТ на 12 волта. Сиреч, захранването винаги минава през акумулатора (даже и когато е включена в мрежата). Поради тази причина, ако се случи дефект с тонколоната (евентуална повреда) акумулаторът почти винаги страда т.е изтощава се докрай. После даже и да се съвземе вече няма същия капацитет, който е имал преди. Оттам и има разлика между различните модели. При някои имат допълнителни защити за да се ограничат щетите. Схемите на заряд са от възможно най-простите, въпреки наличието на подробна индикация, която указва напрежението на акумулатора в момента, а не дали е зареден. Обикновено се пълни с около 300-400mA и се предполага, че акумулаторите издържат по-продължително време на такъв заряден ток, примерно 24 или 48 часа. Няма схеми за спиране на зареждането (защото се оскъпява) и затова не се препоръчва караоке колоната да бъде включена в мрежата постоянно. Обикновено се зарежда от 6-8 часа до 24. Не е проблем и ако преседи и 36 часа. Колкото е по-голям акумулатора, толкова повече понася вариации във времето. Но ако седи постоянно включена, седмица примерно, тогава настъпва презареждане и скъсява живота на акумулатора. Акумулаторът е консуматив и от клиента зависи неговия живот. Затова и ние сме предвидили, ако това се случи да можем да предложим на клиента батерия на ниска цена (20-35лв)
Ремонт и поддръжка
Независимо, че са китайско производство, ние имаме пълна поддръжка на всички наши модели (и повечето други). Това е много важно, защото караоке колоните се носят, изтърват, ритат се, блъскат се,  изобщо са подложени на всякакъв терор. Ако се случи проблем обикновено го отстраняваме в рамките на броени часове и разполагаме със специализиран стенд за ремонт на отделните блокове. А ако случайно не можем, винаги можем да подменим само проблемния блок. Всички части и отделни модули са в наличност.
След като са описани по-горе подробно разликите между моделите е добре да наблегнем и на дистанционните микрофони, защото често проблемите са там. Тъй като микрофоните често се блъскат, удрят, изтърват (неволно), те често създават проблеми. Техният ремонт е доста по-труден и специализиран. Те вървят в комплект с приемника в тонколоната и не могат да се заменят с други. Затова поради големия брой продажби ние се принудихме да направим специализиран стенд за ремонт на микрофоните. Както и да поддържаме всички резервни части за тях. В резултат на това често ремонта е около 10-15 лв, а в краен случай продаваме нов микрофон на цена 30-35лв.